EDGE Architects

RESIDENTIAL

1/JBR
Minimalist opulence

Located less than 150 meters from the beach at the prestigious Jumeirah Beach Residence in Dubai, the flagship project sets a new standard for luxury in the Persian Gulf region. The design principles behind the building are guided by two main goals: waterfront views and spatial clarity.
Location
Dubai
Year
2014 - 2019
Role
Lead Consultancy, Architecture, Interior Design, Project Management
GFA sqm
45,600
Project
Luxury Residential
https://www.edgedesign.ae/wp-content/uploads/2019/07/IMG_7342-Edited.jpg
https://www.edgedesign.ae/wp-content/uploads/2016/05/1-JBR-Seaside-View.jpg
https://www.edgedesign.ae/wp-content/uploads/2016/05/1-JBR-Apartment-Interior_Living-Room.jpg
https://www.edgedesign.ae/wp-content/uploads/2016/05/1-JBR-Interior_Corridor.jpg
https://www.edgedesign.ae/wp-content/uploads/2016/05/1-JBR-Apartment-Interior_Kitchen.jpg
https://www.edgedesign.ae/wp-content/uploads/2016/05/1-JBR-Bedroom.jpg

1/JBR

Title:

Description:

RESIDENTIAL

1/JBR
Minimalist opulence

Located less than 150 meters from the beach at the prestigious Jumeirah Beach Residence in Dubai, the flagship project sets a new standard for luxury in the Persian Gulf region. The design principles behind the building are guided by two main goals: waterfront views and spatial clarity.
Location
Dubai
Year
2014 - 2019
Role
Lead Consultancy, Architecture, Interior Design, Project Management
GFA sqm
45,600
Project
Luxury Residential

1 JBR - Seaside View

1 JBR - Apartment Interior

1 JBR - Interior

1 JBR - Apartment Interior

1 JBR - Bedroom

The waterfront views are special because they will be visible from every room in every unit. Residents will look out over Dubai’s iconic landmarks, including Skydive Dubai, Palm Island, Blue Waters Island and Ain Dubai. This guiding principle gives added value to the land and maximizes revenue for the developer.

The principle of clarity is the key to the design equation. Many buildings are burdened with oddly shaped, cluttered and illegible spaces. The market is full of residential buildings with overly convoluted rooms, excessive unusable space and insufficient openness and breathing room. Comparable buildings often have L-shaped or even curved rooms and walls. While a curved wall can be aesthetically appealing, it also reduces usable floor space and undermines flexibility. As a result, apartment buyers end up paying for space they cannot use.

The resulting minimalist aesthetic is seen in every part of the building and its interior design. As a result, each space conveys a sense of serenity not commonly found in residential buildings. The rooms are designed to be well-lit, with ideal views and uncluttered volumes.

In terms of vertical transportation, 1/JBR will stand apart from the overwhelming majority of today’s multi-unit buildings. The uniqueness of the scheme comes from the fact that in the lower two thirds of the building, each elevator lobby will be shared by only two neighbours per floor. The upper third of the building will provide each owner with a private elevator lobby – as soon as they leave the elevator, they are home. This will allow owners to decorate their elevator lobby as they see fit. This strategy, in combination with smart elevators and access controls, will provide much greater privacy than anything else on the market.

Awards
Best Residential Medium - High Rise (Future) 2018 ( Cityscape Global Emerging Markets), Best Residential High Rise Architecture Arabia ( International Property Awards), Best Luxury Project of the Year 2018 ( Property Finder Awards), Best Residential High Rise Development ( International Property Awards 2016)
Status
Handover Q4 2019
Client
Dubai Properties
/* * */ --->